Tipuri de piele

Nappa

Pielea nappa este pielea tabacita, vopsita, finisata pe fata (porii sunt inchisi). Poate fi cu presaj (aspect granulat ori cu diverse modele) sau fara. Are o buna rezistenta la umezeala si murdarire. Este tipul de piele cel mai des folosit in realizarea tapiteriilor de autovehicule si a celor de mobilier. In autovehicule se mai poate intalni destul de rar semianilina, suede, nubuk, iar pe mobilier atat seminainlina cat si anilina. Aceste tipuri de piele trebuie tratate diferit fata de pielea nappa, cu produsele corespunzatoare ce le puteti gasi in sectiunea dedicata acestor tipuri de piele. Inainte de orice tratament, trebuie identificat tipul de piele pentru utilizarea produselor adecvate.

Anilina si Semianilina

Anilina este pielea considerata ca fiind de cea mai buna calitate. Aceasta piele este tabacita fara a fi slefuita si/sau vopsita.

Semianilina este anilina partial pigmentata.

Atat anilina cat si semianilina sunt piei de inalta calitate utilizate la tapiterii pentru mobilierul de lux, incaltaminte dar si pentru tapiteriile de autovehicule de lux. Ambele sunt durabile, ele fiind acele piei care "respira". Aceste de tipuri piele sunt foarte moi, placute la atingere, iar patina pe care o capata in timp le face sa fie din ce in ce mai apreciate. Dincolo de aceste aspecte, intretinerea ei este destul de dificila deoarece se pateaza foarte repede, curatarea ei fiind o reala problema.

Nubuk

Pielea nubuk se obtine prin tabacire, vopsire in profunzime si finisare printr-o slefuire fina. Are aspect catifelat si isi deschide sau inchide culoarea la stergerea suprafetei cu mana. Se foloseste la incaltaminte sau marochinarie si mai rar, pentru tapiterii. La fel ca anilina si semianilina, acest tip de piele se intretine si protejeaza in mod corespunzator.

Suede

Pielea suede este al doilea strat de piele obtinut dupa taierea celui superior. Se mai gaseste si sub denumirea de Velur datorita varfului ridicat al fibrelor. Este o piele tabacita, pigmentata si este folosita cel mai des pentru realizarea incaltamintei.

Alcantara/textil

Alcantara este un material textil. Rezistenta este una din caracteristicile de baza ale materialului Alcantara. Astfel, textura sa poate rezista pana la 150.000 de cicluri Martindale. Asta inseamna ca va puteti aseza de 20.000 de ori pe o suprafata tapitata cu Alcantara aspectul aceasteia ramanand neschimbat. Totusi cu timpul pot aparea scame care pot fi indepartate cu Leather Sanding Pad. Chiar daca este un material textil, curatarea ei se face cu totul diferit.

Vinilin

Vinilinul este un material cu masa plastica care imita pielea, dar nu are de-a face nimic cu aceasta chiar daca apare pe piata sub denumirea de "piele ecologica", acest lucru fiind doar o politica de marketing. Este un material care in functie de calitatea sa poate fi mai mult sau mai putin rezistent. Uneori este foarte greu de a-l deosebi de pielea nappa datorita noilor tehnologii de fabricare a acestuia, insa sunt cateva metode prin care se poate identifica si anume: prin strangere – se poate observa ca nu face cute ca in cazul unei piei sau prin verificarea partii inferioare – de cele mai multe ori aceasta este din material textil. Acest material se intalneste atat in cazul tapiteriilor din autovehicule cat si a celor de mobilier.